Żywe octy naturalne powstają długo i powoli. Wraz z czasem uzyskują odpowiedni smak, kwasowość, oraz cenne wartości zdrowotne. Produkty te wpływają korzystnie na ludzkie zdrowie. Są naturalnymi probiotykami, obniżają ciśnienie krwi, poziom cukru, cholesterolu, ponadto wspierają proces trawienia. Co ważne, octy są ogólnodostępne i niedrogie.
Czym są żywe octy naturalne?
Żywe octy naturalne nie są poddawane pasteryzacji. Ich nazwa pochodzi od procesu produkcji tychże produktów. Octy te zawierają w sobie żywe kultury bakterii, które wykazują się działaniem prozdrowotnym. Żywe kultury bakterii ułatwiają trawienie, jak i wzmacniają odporność organizmu. Ich cechą charakterystyczną jest konsystencja. W takim płynie zaobserwować można specyficzną zawiesiną, określaną mianem „matki octowej”. To właśnie ona pełni rolę zakwasu. Co ważne, na bazie jednego zakwasu uzyskuje się różne octy. Produkcja żywych octów naturalnych zajmuje od 6 do 24 miesięcy. Znanych jest wiele rodzajów tych wyrobów. Bazowym składnikiem może być np.
- wiśnia,
- malina,
- głóg,
- czarny bez,
- dzika róża,
- czarna porzeczka,
- aronia,
- jabłko.
To właśnie od bazowego składnika zależy smak otrzymanego octu naturalnego.
Wartości odżywcze żywego octu
Ocet owocowy jest dobrym źródłem wapnia, fosforu czy potasu. Oprócz tego znajduje się w nim magnez. To także bogactwo naturalnych kultur bakterii soli mineralnych, witaminy A, C, B, E. W żywych octach znajdują się też liczne enzymy i aminokwasy, jak i ważne dla ludzkiego zdrowia składniki balastowe (pektyny) oraz bioflawonoidy, które wspierają przyswajanie przez organizm witaminy C.
Właściwości prebiotyczne żywego octu
Żywy ocet jest bogactwem prebiotyków, a więc związków stymulujących wzrost mikroorganizmów, które działają korzystnie dla mikrobiomu jelitowego każdego człowieka. Prebiotyki to pokarm dla pożytecznych bakterii obecnych w układzie pokarmowym. Ich przyjmowanie pomaga bakteriom jelitowym w produkcji składników odżywczych dla komórek okrężnicy. Ponadto wspiera działanie układu trawiennego i zwiększa odporność organizmu. Warto dodać, że proces filtracji octu eliminuje z niego cenne prebiotyki.
Pozostałe właściwości prozdrowotne żywego octu
Żywe octy naturalne są zdrowsze dla człowieka od tych pasteryzowanych czy filtrowanych. Charakteryzują się silniejszym i skuteczniejszym działaniem. Produkty te skutecznie obniżają poziom cukru we krwi, przez co ich spożywaniem zalecane jest diabetykom. Obecne w nich pektyny spowalniają proces wchłaniania cukrów, a przy tym poprawiają wrażliwość komórek na działanie insuliny. Żywe octy mają też działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Wspierają proces odchudzania, gdyż hamują apetyt, a przy tym eliminują toksyny z organizmu. Octy naturalne są też w stanie odkwasić organizm, poprawić samopoczucie człowieka oraz jego kondycję i odporność. Wspierają także pracę serce i ochraniają przed chorobami układu krążenia.
Jak widać, żywe octy naturalne pomagają w zachowaniu dobrego zdrowia i z pewnością warto po nie sięgać. Można ich używać w kuchni do licznych potraw, takich jak np. sałatki, sosy, marynaty, napoje.