Owsianka to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych posiłków, które można zjeść na śniadanie. Da się ją przygotować na wiele różnych sposobów, a każdy z nich wzbogacony jest o pełnowartościowe dodatki, które czynią ten posiłek niesamowicie pożywnym. Oto 6 oryginalnych przepisów na owsiankę, którą jest w stanie przyrządzić każdy!
Owsianka z malinami
Jedną z najpopularniejszych wersji owsianki jest ta wzbogacona o maliny. Do jej przygotowania potrzebne będą płatki owsiane, skyr, mrożone maliny oraz migdały. Przepis jest niezwykle prosty. Na początek należy wsypać płatki owsiane do miseczki, zalać wrzątkiem, a następnie odstawić na 5 minut. Po odczekaniu wystarczy dodać skyr i maliny, a całość posypać posiekanymi migdałami.
Owsianka z budyniem
Kolejną propozycją jest owsianka z budyniem. Gotowanie rozpoczynamy od przesypania płatków owsianych do rondelka i zalania ich mlekiem. Mieszankę gotujemy aż do napęcznienia. Pozostałą część mleka mieszamy z budyniem, a następnie wlewamy do rondelka. Całość mieszamy na małym ogniu aż do zgęstnienia. Miseczkę z owsianką można dodatkowo udekorować malinami.
Owsianka kokosowa
Dużym urozmaiceniem codziennych śniadań może być ugotowanie owsianki kokosowej. Zaczynamy od wsypania płatków owsianych do rondelka i dodania cukru. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy do czasu, aż płatki wciągną płyn. Powstałą w ten sposób mieszankę należy wymieszać z syropem klonowym. Potem wystarczy przełożyć ją do miski, udekorować owocami i cieszyć się wyjątkowym smakiem!
Owsianka z odżywką białkową
Czas na propozycję dla fanów fitnessu. Przygotowania zaczynamy tradycyjnie od wsypania owsianki do rondelka. Zalewamy ją mlekiem, a następnie gotujemy około 5 minut. Osobno mieszamy mleko, budyń i odżywkę białkową. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dolewamy mieszankę do płatków owsianych. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do miseczki i dekorujemy ulubionymi dodatkami.
Owsianka snickers
To teraz może coś w stylu czekoladowym. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy płatki oraz dodajemy cukier lub słodzik. Całość gotujemy aż do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodajemy kawałki posiekanej czekolady. Osobno przygotowujemy orzechy, które posiekane poddajemy prażeniu na patelni. Na koniec łączymy wszystko, a owsiankę podajemy z masłem orzechowym.
Owsianka bananowa
Ostatnia propozycja skierowana jest do sympatyków owoców. Na początek do garnka wlewamy mleko roślinne i delikatnie je podgrzewamy. Po chwili dodajemy płatki owsiane, cały czas mieszając. Gdy płatki napęcznieją, dokładamy nasiona chia. Całość można przełożyć do miseczki, dodając maliny i pokrojonego w plastry banana. Owsiankę można posypać migdałami i oblać miodem.