Włochy to kraj, który każdemu jednoznacznie kojarzy się z rozbudowaną i smaczną kuchnią. Osoby, które nie są zagłębione w kulinarne tajniki, powinny wiedzieć, że włoska kuchnia to nie tylko pizza i spaghetti. To również wiele innych niesamowitych potraw, które od dziesiątek lat rozpieszczają kubki smakowe ludzi z całego świata. Jakich włoskich potraw warto spróbować?
Bottarga
Jedną z najpopularniejszych włoskich przystawek jest bottarga. Jest to suszona ikra – najczęściej z tuńczyka lub cefala morskiego – która nazywana jest kawiorem Morza Śródziemnego. Na Półwyspie Apenińskim cieszy się ona niesamowitą popularnością. Można ją spotkać w każdym sklepie sprzedawaną w kawałkach lub zmieloną w słoiczkach.
Tradycyjnie jest ona serwowana jako przystawka w formie cienkich plasterków skropionych oliwą z oliwek lub cytryną. Często jest również ścierana na tarce i sypana bezpośrednio na makaron. Bottargę charakteryzuje lekko pikantny, dymny i słony smak. Niektórym przypomina on anchois. Jest ona uważana za jeden z najbardziej ekskluzywnych produktów we Włoszech.
Arancini
Teraz przeniesiemy się na południe Włoch (a konkretnie na Sycylię), aby skosztować lokalnego przysmaku – arancini. Są to małe, wypełnione nadzieniem kulki ryżowe. Tradycyjnie obtacza się je w bułce tartej, a następnie smaży na patelni na złoty kolor. Danie to występuje w co najmniej kilku wersjach, a najpopularniejszą z nich jest arancini con ragu, które składa się z ryżu, mięsa mielonego, mozzarelli oraz groszku.
Jeżeli jednak komuś nie pasuje to zestawienie składników, może wybrać jedną z innych wersji. Wśród nich warto wymienić: z grzybami (con fughi), z masłem (con burro), z kiełbasą (con salsiccia), z bakłażanem (con melanzane) lub z owocami morza (con frutti di mare). Arancini posiada chrupiącą skórkę, jednak wewnątrz kryje się miękkie nadzienie.
Ossobuco
Ostatnią propozycją na dziś będzie ossobuco, czyli potrawa, w której najważniejszą rolę odgrywa mięso. Ona również posiada kilka wersji, a zdecydowanie najpopularniejszą jest ossobuco alla milanese. Opiera się ona na pokrojonych plastrach giczy cielęcej, która jest podsmażana na maśle, a następnie duszona w białym winie z dodatkiem czosnku, cebuli i świeżych pomidorów.
Przed podaniem danie to jest posypywane gremolatą. Jest to otarta skórka pomarańczy lub cytryny z dodatkiem czosnku albo natki pietruszki. Popularnym dodatkiem do tej potrawy jest ryż lub polenta. Osoby kochające ossobuco podkreślają, że najsmaczniejszą częścią tej potrawy jest szpik, który znajduje się w ugotowanych kościach.