Zdrowe przekąski to świetna alternatywa dla kalorycznych i mało wartościowych słodyczy. Z powodzeniem mogą zastąpić batony czy chipsy.
Co wybrać ze zdrowych przekąsek?
Popularne słodycze eko mogą kusić, ale warto pamiętać, że wciąż są to jednak słodycze i nie jest to źródło cennych składników. Najlepiej sięgnąć po coś z owoców, tylko w mniej tradycyjnej formie. Na przykład liofilizowane truskawki to bardzo dobry pomysł na przekąski w ciągu dnia. Dlaczego? Liofilizacja to proces suszenia owoców, naturalne konserwowanie, które polega na usuwaniu wody z zamrożonego produktu. I uwaga, takie liofilizowane truskawki i inne owoce w tej formie, zachowują pełną wartość odżywczą. Mają o wiele dłuższy termin przydatności niż zwykłe owoce i łatwo je spakować i zabrać ze sobą do pracy, na spacer czy w podróży. To czyni je idealną przekąską.
Z czym łączyć owoce liofilizowane?
Owoce poddane procesowi liofilizacji, takie jak na przykład liofilizowane truskawki, liofilizowane banany czy maliny, można z powodzeniem jeść solo. Są przyjemnie słodkie, zdrowe i bardzo lekkie. Truskawkowe chipsy w postaci liofilizowanych truskawek skuszą niejednego smakosza słodyczy, bo są smaczne do chrupania i podjadania między posiłkami. Ale to nie wszystko, bo owoce liofilizowane komponują się bardzo dobrze z jogurtem czy owsianką, nadając takim daniom wyrazistego smaku i akcentu owocowego. Jako dodatek do różnych placuszków czy naleśników, również będą smaczne. Herbata czy woda z liofilizowanymi owocami nabierze posmaku owocowego i ładnego koloru.
Czym jeszcze wyróżniają się owoce liofilizowane?
Ich smak jest bardziej skoncentrowany, a zatem intensywny. Zachowują one około 90% wartości odżywczych w stosunku do klasycznych owoców, za to mniej kalorii i dużo błonnika. Można je przechowywać długo, a zatem nie ma takiego problemu, że trzeba szybko zdobyć świeże owoce. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby garść liofilizowanych truskawek włączyć do codziennej diety. Dla zwolenników innych smaków, można pomyśleć o innych liofilizowanych owocach i zajadać chipsy bananowe, chipsy jabłkowe, chipsy malinowe czy owocowe. Taki proces konserwowania owoców jak liofilizacja to nowoczesne podejście do zagadnienia zdrowej żywności. Każda osoba, która chce odżywiać się zdrowiej, a nie ma tyle czasu na przygotowywanie zawsze świeżych owoców, może wspomagać się właśnie chipsami owocowymi. Są one bezproblemowe do przechowywania w torebce czy śniadaniówce, a ich lekkość sprawia, że są poręczne do zabierania ze sobą.