Piec do pizzy to serce każdej pizzerii. Dzięki niemu można stworzyć idealnie dopieczone ciasto o dowolnej grubości. Ma on również wpływ na ostateczny smak pizzy, jej chrupkość, a także aromat. Jaki piec będzie idealny dla małych, średnich i dużych lokali? Czym kierować się przy jego wyborze?
Piece do pizzy a rodzaj paliwa
Elektryczne piece do pizzy cieszą się bardzo dużą popularnością wśród restauratorów. Podłączenie ich do instalacji elektrycznej w lokalu jest proste, choć często wymagają one zasilania napięciem trójfazowym (400 V). Alternatywą dla urządzeń zasilanych prądem są piece gazowe, które wymagają posiadania specjalnej instalacji zasilającej.
Ciekawym rozwiązaniem są też piece opalane drewnem. Używa się ich zwłaszcza w tych obiektach, w których wypiek ciasta odbywa się w sali. Dzięki temu wnętrze obiektu zyskuje specyficzny klimat, obok którego klienci nie przejdą obojętnie. Restaurator może również postawić na piece opalane węglem, ale ich konstrukcja jest dość skomplikowana i kosztowna.
Piec a rodzaj lokalu
Elektryczny piec do pizzy sprawdzi się zwłaszcza w mniejszych, klimatycznych lokalach. Dzięki niemu można przyrządzić danie szybko i z wykorzystaniem wielu nowoczesnych funkcji. Urządzenie pozwala precyzyjnie regulować temperaturę i tym samym kontrolować proces wypieku. Niektóre piece elektryczne składają się z modułów, które można ze sobą łączyć.
Piec gazowy jest idealnym rozwiązaniem dla dużych i dłużej działających na rynku lokali. Urządzenie jest prostsze i tańsze w obsłudze. Gazowy piec do pizzy to obowiązkowy element wyposażenia większych i bardziej wyspecjalizowanych lokali.
Konstrukcja pieca – na co zwrócić uwagę?
Dobry piec do pizzy to urządzenie, które:
- potrafi jednocześnie przygotować kilka pizz jednocześnie,
- w każdej komorze posiada odrębną grzałkę i termometr,
- pozwala na łatwe sterowanie temperaturą,
- posiada oświetlenie komór.
Wybierając odpowiedni piec do przygotowania pizzy, warto również wziąć pod uwagę przeznaczenie obiektu gastronomicznego. Jeśli jest to duża pizzeria, to odpowiednim rozwiązaniem będzie piec do pizzy dwupoziomowy. Model ten sprawdzi się również w dużych restauracjach, gdzie pizza jest jednym z serwowanych dań. Co więcej, piec powinien wyróżniać się dość dużą mocą i konstrukcją umożliwiającą przygotowanie pizzy przez cały dzień. W małych obiektach gastronomicznych lepszym (i bardziej ekonomicznym) rozwiązaniem będzie mały i kompaktowy piec.
Jak widać, wybór pieca do pizzy jest kluczowy w kontekście funkcjonowania zarówno profesjonalnych pizzerii, jak i restauracji oraz niewielkich lokali z fast foodami.