Wędzarnie to urządzenia pozwalające na przyrządzanie mięsa lub ryb w wyjątkowy sposób. Za ich pomocą można uzyskać intensywny smak i aromat potraw. Tradycyjne paleniska coraz częściej zastępowane są nowoczesnymi rozwiązaniami, takimi jak dymogenerator do wędzarni. Pozwala to na bardziej bezpieczne i wydajne wytwarzanie dymu wędzarniczego. Można to wykorzystać podczas organizacji pracy w lokalu gastronomicznym lub w przydomowym ogrodzie.
Sposób działania generatora dymu
Generator dymu do wędzarni działa korzystając z podciśnienia uzyskiwanego za pomocą pompki powietrznej. Powietrze jest wdmuchiwane do specjalnej dyszy, której kształt i rozmiar pozwala na przyspieszony przepływ powietrza. Dzięki temu w komorze generatora dymu powstaje podciśnienie, które wykorzystywane jest nad miejscem żarzenia się zrębek drewna. W ten sposób mięso może nabrać wyjątkowego smaku i aromatu.
Wydajność domowej wędzarni i ilość dymu
Zastosowanie generatora dymu zależy w głównej mierze od wydajności zamontowanej pompki. Większa efektywność oznacza większą ilość dymu, a także skrócenie czasu spalania zrębków. Należy zwrócić uwagę, że grubsze zrębki będą palić się szybciej z uwagi na dużą ilość powietrza pomiędzy poszczególnymi kawałkami drewna. Ilość powietrza, które jest potrzebne do skutecznego wędzenia wybranego rodzaju mięsa, należy ustalić doświadczalnie. Trzeba uwzględnić takie czynniki jak rozmiar wędzarni oraz warunki panujące w otoczeniu.
Dymogenerator do wędzarni
Dymogenerator do wędzarni sprawdzi się zarówno podczas stosowania metody wędzenia na zimno, jak i na ciepło. W tym drugim przypadku należy dodatkowo zainstalować grzałkę, dlatego podwyższeniu ulegną koszty eksploatacji wędzarni. Urządzenia są przystosowane do podawania dymu od dołu, w razie potrzeby można je jednak zmodyfikować tak, aby dym mógł być podawany górą. Trzeba też zwrócić uwagę na to, aby nie wytwarzać nadmiernej ilości dymu. Może to doprowadzić do suchej destylacji drewna, co spowoduje kwaśny smak mięsa po uwędzeniu.
Generator dymu do restauracji
Warto zaznaczyć, że każdy generator dymu do wędzarni powinien być używany w taki sposób, aby jego działanie nie było uciążliwe dla gości w lokalu lub domowników. Należy produkować taką ilość dymu, która jest wystarczająca do wędzenia mięsa, a jednocześnie nie będzie miała negatywnego wpływu na zdrowie. Doskonały aromat potraw może być wizytówką lokalu gastronomicznego lub ogrodu. Z pewnością przyciągnie to zainteresowanie gości i spowoduje zwiększenie przychodów przedsiębiorstwa.