Na rynku, oprócz mąki pszennej, dostępne są także inne rodzaje mąk. Wśród nich między innymi mąka gryczana, kukurydziana czy mąka konopna. Czym jest mąka konopna i dlaczego warto ją wprowadzić do codziennej diety? Jakie są jej właściwości?
Właściwości zdrowotne mąki konopnej
Mąka konopna uzyskiwana jest z drobno zmielonych ziaren konopi siewnych. To produkt bezglutenowy, jednocześnie bogaty w białko, witaminy czy składniki mineralne. Może być wykorzystywana do gotowania i przyrządzania domowych wypieków.
Mąkę konopną uzyskuje się z drobno zmielonych ziaren konopi siewnych. Jest produktem bezglutenowym, bogatym w białko, witaminy i składniki mineralne. Może być wykorzystywana do gotowania oraz przygotowywania domowych wypieków. Pozyskiwana z ziaren konopi siewnej, posiada wszelkie ich właściwości. Przede wszystkim ma korzystny wpływ na zdrowie. Jest bogata w wysoko przswajalne białko. Jest lekkostrawna, a więc może być stosowana przez osoby na diecie czy osoby ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi. Ma niski indeks glikemiczny, a więc idealnie nadaje się dla cukrzyków i osób z insulinoopornością. Mąka konopna ma w swoim składzie aż 9 niezbędnych aminokwasów, których organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. W jej składzie znajdziemy także dużo naturalnego błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na trawienie oraz reguluje wypróżnienia. Dzięki unikalnemu składowi mąka konopna stymuluje perystaltykę jelit i pomaga przyspieszać przemianę materii.
Do czego można wykorzystać mąkę konopną?
Mąka konopna, podobnie jak olej konopny spożywczy, ma szerokie zastosowanie. Lekko orzechowy smak podkręca smak dań z niej przygotowanych. Nadaje się do każdego typu wypieków. Można ją wykorzystać do przygotowania domowego chleba, naleśników, ciast czy muffinek. Nadaje się do każdego typu wypieków. Przygotowując wypiek, który podczas pieczenia rośnie, lepiej mąkę konopną zmieszać z inną mąką. Mąka konopna nie wymaga obróbki termicznej i można ją spożywać na surowo, dodając, chociażby do potreningowego koktajlu czy shake’a. Idealna do sosów, zup, past czy jako składnik panierki.