Gdy temperatura na zewnątrz przekracza 30 stopni, chętnie szukamy sposobów na to, aby nieco się orzeźwić, lecz jednocześnie nie chcemy rezygnować z pysznej, aromatycznej kawy. Jest na nią sposób – wystarczy przygotować kawę mrożoną, która pobudzi nas do życia, a zarazem pozwoli nieco się ochłodzić. Jak przygotować kawę mrożoną i dlaczego warto po nią sięgnąć?
Napój czy deser?
Kawa mrożona może być przygotowana na wiele sposobów. W najprostszej wersji do gorącej esencji dodaje się zimne mleko oraz kostki lodu. Jest to kawa mrożona na szybko, którą możemy przygotować o każdej porze, w domowym zaciszu. Ta wersja nie wymaga posiadania specjalistycznego sprzętu ani dużych umiejętności. Do kawy mrożonej możemy też dodać cukier, zwłaszcza jeśli preferujemy napoje na słodko. Bardzo popularna jest również Ice Latte z lodami, którą dodatkowo możemy udekorować bitą śmietaną. Zaleca się, aby dno szklanki wyłożyć lodami – najlepiej smakują w takim połączeniu lody waniliowe, a następnie zalać je gorącą kawą. Całość dopełniamy zimnym mlekiem i w razie potrzeby także śmietanką. Tak przygotowany napój właściwie staje się pełnowartościowym deserem kawowym.
Dlaczego warto pić kawę mrożoną?
Kawa mrożona bardzo dobrze sprawdza się przede wszystkim w upalne dni. Pozwala z jednej strony delikatnie pobudzić organizm (przygotowywana jest na bazie prawdziwego espresso), z drugiej strony orzeźwia nas, gdy temperatury na zewnątrz są naprawdę wysokie. Kawa mrożona smakuje świetnie, a dodatkowo możemy tworzyć różne jej odmiany według własnego uznania i preferencji. Niektórzy piją ją z mlekiem roślinnym, inni chętnie dodają do niej lody w różnych smakach. Tak naprawdę ilość eksperymentów jest nieograniczona. Warto mieć na uwadze, że kawa mrożona może być też podawana dzieciom, jednak w takim przypadku musi być przygotowana na bazie kawy zbożowej, którą można podawać nawet trzylatkom.
Smaki jak z kawiarni
Tradycyjnie kawa mrożona pojawia się w ofercie kawiarni późną wiosną i pozostaje w niej aż do końca lata. Niemniej jednak po sezonie możemy przygotować ją w domowym zaciszu, doskonale się przy tym bawiąc. Tego rodzaju napój, przez niektórych uznawany za deser kawowy, doczekał się wielu odmian. I choć zima kojarzy nam się głównie z gorącym kakao, to z powodzeniem możemy podać w grudniu kawę mrożoną, przyprawioną korzennymi dodatkami, na przykład w towarzystwie świątecznego pierniczka. Pory roku wcale nie muszą nas ograniczać, zwłaszcza jeśli chcemy sięgnąć po nasz ulubiony napój kawowy.